Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.

• Η συμμετοχή σε αγωνιστικές εκδηλώσεις είναι το αποκορύφωμα της απαιτητικής δουλειάς που απαιτείται από τον κάθε κολυμβητή-τρια σε καθημερινή βάση.

•Η συμμετοχή σε ένα αγώνα δείχνει την βελτίωση αλλά και τι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται μέσα από την προπονητική διαδικαστικά.

•Η συμμετοχή στις αγωνιστικές εκδηλώσεις – αγώνες δεν είναι υποχρεωτική, αλλά προτείνεται σαν μέρος της συνολικής διαδικασίας της αθλητικής διαπαιδαγώγησης και του εύ αγωνίζεσθαι.

Κατά την διάρκεια μιας αγωνιστική περιόδου, υπάρχουν διάφορων τύπων διοργανώσεις:

1. Αγωνιστική ημερίδα πρόκρισης συλλόγου. Οι ημερίδες αυτές διοργανώνονται από αθλητικό σύλλογο, υπό την αιγίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, και αφορούν διάφορα ηλικιακά στρώματα με περιορισμό στον αριθμό των συμμετεχόντων. Συνήθως η συμμετοχή της ομάδας σε αυτές τις διοργανώσεις ποικίλει ανάλογα τον στόχο (έλεγχος κολυμβητικής ικανότητας, αγωνιστική πορεία, επίτευξη των «ορίων» για τα πανελλήνια πρωταθλήματα) και περιορίζεται σε 6-8 ανά έτος.

2. Ημερίδες Πρόκρισης της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Οι ημερίδες αυτές διοργανώνονται από την Ομοσπονδία χωρίς περιορισμό των συμμετεχόντων. Η συμμετοχή σε αυτές τις ημερίδες είναι απαραίτητη στα προαγωνιστικά και αγωνιστικά τμήματα. Οι ημερίδες αυτές περιορίζονται σε 3 ανά έτος.

3. Χειμερινοί Αγώνες και Πανελλήνια Πρωταθλήματα. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι και οι επιμέρους στόχοι της ομάδας με βασικότερο το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (στις ηλικίες που εφαρμόζεται). Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αφορά τις ηλικίες από 13 και μεγαλύτερους με απώτερο στόχο την Ομαδική αλλά και ατομική διάκριση.

4. Περιφερειακό Πρωτάθλημα, το πρωτάθλημα της περιφέρειας Πελοποννήσου και Ιονίων νήσων, είναι αυτό στο οποίο λαμβάνουμε μέρος, λόγω της γεωγραφικής μας θέσης. Συνήθως διεξάγεται μαζί με την πρώτη φάση πρόκρισης για το πανελλήνιο πρωτάθλημα και χωρίζεται σε 3 κατηγορίες: Περιφερειακό πρωτάθλημα Ανδρών, Γυναικών και Γενικής κατηγορίας. Αποτελούν και οι τρεις τίτλοι βασικό στόχο για την ομάδα μας θέτοντας πάντα προτεραιότητα την κατάκτηση τους. Οι προαγωνιστικές ηλικίες έχουν παρόμοιες αθλητικές εκδηλώσεις, όμως ο πρωταρχικός στόχος των ηλικιών αυτών είναι η ολοκληρωμένη εκμάθηση και ανάπτυξη των κολυμβητικών δεξιοτήτων και όχι η διάκριση.

5. Διεθνείς Διοργανώσεις Εθνικής Ομάδας. Στις Διοργανώσεις αυτές έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο οι αθλητές που επιλέγονται από την Εθνική Ομάδα βάση των επιδόσεων και διακρίσεων τους.

6. Διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις της Ομάδας. Ενδέχεται κάθε χρόνο η ομάδα να λαμβάνει μέρος σε διεθνή αθλητική διοργάνωση. Η επιλογή των διοργανώσεων γίνεται με βάση α) την επίτευξη ορίων για τις διεθνείς διοργανώσεις της εθνικής ομάδας (αφορά μόνο τους κολυμβητές-τριες της Εθνικής ομάδας) ή β) την αθλητική και ψυχαγωγική διαδικασία για μεγαλύτερο αριθμό αθλητών (αφορά όλους τους αθλητές της ομάδας 13 ετών και μεγαλύτερους).

ΚΑΝΟΝΕΣ
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ.

1. Το δικαίωμα και η συμμετοχή σε κάθε αθλητική-αγωνιστική εκδήλωση συμφωνείται με τους προπονητές.

2. Τα αγωνίσματα δηλώνονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό και τους στόχους, ομαδικούς και ατομικούς.

3. Πριν από τον αγώνα ο αθλητής-τρια θα πρέπει να γνωρίζει το πρόγραμμα, τις ώρες προθέρμανσης και τα αγωνίσματα του. Γι’ αυτό τον λόγο θα αναρτούνται 3 μέρες πριν στον πίνακα ανακοινώσεων των αθλητών.

4. Οι γονείς θα πρέπει να καταθέτουν εγκαίρως (3-4 μέρες πριν) το παράβολο των αγώνων στην γραμματεία του συλλόγου.

5. Η προσέλευση στον αγωνιστικό χώρο θα γίνεται 20 λεπτά νωρίτερα από την ώρα προθέρμανσης.

6. Η ομάδα συγκεντρώνεται και κάθεται όλη μαζί. Η χρήση ενός ατομικού στρώματος γυμναστικής από τον κάθε αθλητή διευκολύνει την οριοθέτηση του χώρου μας (κυρίως στα κολυμβητήρια που δεν έχουν μεγάλη – ευρύχωρη κερκίδα).

7. Η στολή-φόρμα της ομάδας είναι απαιτούμενη προϋπόθεση για την συμμετοχή σας καθώς και το σκουφάκι με το λογότυπο του Συλλόγου. Είστε απόλυτα υπεύθυνοι για την διατήρηση της καλής κατάστασης τους.

8. Οι γονείς δεν επιτρέπεται να κάθονται μαζί ή κοντά στην ομάδα και είναι επιθυμητό κατά την διάρκεια των αγώνων να μην έχουν επαφή με τους αθλητές-τριες της ομάδας.

9. Οποιαδήποτε συνεννόηση κατά την διάρκεια των αγώνων γίνεται μεταξύ προπονητή και αθλητή.

10. Θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας νερό και κάποιο μικρό σνακ. Αποφύγετε σνακ τα οποία είναι ανθυγιεινά (όπως πατατάκια, σοκολάτες, κ.τ.λ.)

11. Τις περισσότερες φορές οι αγώνες υπερβαίνουν τις 2 ώρες ανά αγωνιστική ενότητα. Φροντίστε να γνωρίζετε το πρόγραμμα των αγώνων και την σειρά του αγωνίσματος σας, για να μην βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να «χάσετε» το αγώνισμά σας.

12.  Σε αρκετές αγωνιστικές εκδηλώσεις υπάρχουν βραβεύσεις (μετάλλια) για τους τρεις πρώτους νικητές του κάθε αγωνίσματος. Είστε υποχρεωμένοι να παρακολουθείτε την εξέλιξη του αγωνίσματος έτσι ώστε αν είστε στους νικητές να παρευρεθείτε εγκαίρως στο βάθρο για την βράβευση.

13.  Στις αγωνιστικές εκδηλώσεις εκτός Κορίνθου και όπου απαιτείται διαμονή σε ξενοδοχειακή εγκατάσταση, όλη η ομάδα διαμένει μαζί στο ίδιο ξενοδοχείο (προπονητές, αθλητές/τριες). Δεν επιτρέπεται η διαμονή γονέων στο ίδιο ξενοδοχείο με την ομάδα, πάρα μόνο εάν έχουν τον ρολό του εφόρου ή του γενικού αρχηγού. Ο λόγος είναι η συνοχή της ομάδας και η απόκτηση αυτονομίας – αυτάρκειας των παιδιών σε καταστάσεις που θα πρέπει να διαχειριστούν χωρίς να βρίσκεται ο γονέας τους κοντά (π.χ. στο να απλώσουν τα ρούχα τους, στο να σερβιριστούν μόνα τους στο μπουφέ κατά την διάρκεια του φαγητού κ.λπ.). Τέτοιες καταστάσεις γαλουχούν τα παιδιά, δίνοντας τους μαθήματα ζωής, έξω από τα κολυμβητικά πλαίσια.

14. Τα αποτελέσματα των αγώνων ανακοινώνονται κατά την διάρκεια και στο τέλος των αγώνων σε έντυπη μορφή. Επίσης στο διαδίκτυο στο τέλος της αγωνιστικής ενότητας ή την επόμενη μέρα. Σε όλους τους επίσημους αγώνες υπάρχει ηλεκτρονική χρονομέτρηση που είναι και η επίσημα αποδεκτή. Ο χρόνος που «πιάνει» ο προπονητής στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο «γρήγορος» από την ηλεκτρονική χρονομέτρηση.

15. Να θυμάστε ότι πάνω από όλα ένας αγώνας πρέπει να αντιμετωπίζεται χωρίς στρες και άγχος, παρά μόνο με προσμονή και θετική προσέγγιση.

CAMP
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ.

Η ομάδα μπορεί να διοργανώσει camp προετοιμασίας ,εκτός Κορίνθου, για τις αγωνιστικές κατηγορίες.

Τα camp μπορεί να ποικίλουν σε 1-3 ανά έτος και αφορούν την ολοκληρωμένη προετοιμασία της ομάδας για αγωνιστικούς στόχους.Το προπονητικό επιτελείο διοργανώνει τις περιόδους προετοιμασίας για τους παρακάτω λόγους:

• Αρτιότερες εγκαταστάσεις και θερμοκρασία νερού.
• Συνεργασία με άλλες ομάδες και προπονητές.
• Υψηλότερης ποιότητας Προπονητικές συνθήκες (δεν υπάρχουν ατομικές μετακινήσεις, όλη τα μέλη της ομάδας ακολουθούν το ίδιο διαιτολόγιο, κ.τ.λ.)

Στις περιπτώσεις των προπονητικών camp αλλά και των αγωνιστικών εκδηλώσεων εκτός Κορίνθου, όλοι οι αθλητές αναμένεται να ακολουθούν των κώδικα ασφάλειας και επικοινωνίας της ομάδας.

Είναι μια δέσμευση απέναντι στον αθλητικό σας εαυτό, τους συναθλητές σας, τους προπονητές σας, τους γονείς και το Δ.Σ. του συλλόγου. Όποιος παρεκκλίνει από τον κώδικα αυτόματα δίνει το δικαίωμα στους προπονητές να τον απομακρύνουν από την ομάδα και να καλέσουν τους γονείς του για να γυρίσει πίσω.

1. Όταν η ομάδα ταξιδεύει μαζί για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις & camp, αναμένεται να συμπεριφέρεστε με τρόπο ανάλογο ώστε να μην θίγεται η εικόνα της ομάδας και των ανθρώπων που δουλεύουν γι’ αυτή.

2. Το προπονητικό επιτελείο είναι υπεύθυνο για τους κανόνες, υποδείξεις ή την οποιαδήποτε πράξη που χρήζει τιμωρίας.

3. Οποιοδήποτε τρόφιμο ή ποτό που δεν αναγράφεται στους κανόνες και ειδικότερα αλκοολούχο, απαγορεύεται ρητά.

4.  Σε καμία περίπτωση χωρίς άδεια, δεν επιτρέπεται η παραμονή αθλητών ή αθλητριών σε δωμάτια του αντίθετου φύλλου ή σε δωμάτια άλλης ομάδας.

5. Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο, μέλος της ομάδας δεν μπορεί να κυκλοφορεί εκτός δωματίου μετά την έναρξη της ώρας ξεκούρασης ή ύπνου.

6. Οφείλετε να τηρείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα ως έχει.

7. Κατά την διάρκεια παραμονή σας στο δωμάτιο θα πρέπει να συμπεριφέρεστε ανάλογα χωρίς να ενοχλείτε τους υπόλοιπους συναθλητές σας ή ενοίκους του ξενοδοχείου.

8. Τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύεται να είναι σε χρήση κατά την διάρκεια α) της ξεκούρασης ή ύπνου, β) των γευμάτων, γ) της προπόνησης. Σε αντίθετη περίπτωση το κινητό θα κρατείται από το προπονητικό επιτελείο μέχρι το πέρας της περιόδου.

Γνώριζες ότι;

Σε μια ώρα κολύμβησης μπορείς να κάψεις από 600 έως 1000 θερμίδες.
Το στυλ με τη μεγαλύτερη απώλεια είναι η πεταλούδα, που μπορεί να φθάσει τον αριθμό των 1000 θερμίδων εντός μίας ώρας προπόνησης!