Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

1 Οκτωβρίου 2023

Ο ρόλος και η σημασία των πρωινών προπονήσεων, καθώς και η διαχείρισή τους.

Οι πρωινές προπονήσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην προετοιμασία του αθλητή, καθώς ενεργοποιούν το βιολογικό τους ρολόι νωρίτερα από τον μέσο πληθυσμό και τον προετοιμάζουν αποδοτικότερα για τις συνθήκες του αγώνα. 

 
>Πολλοί από τους αγώνες οι οποίοι λαμβάνουμε μέρος αποτελούνται από την πρωινή και την απογευματινή αγωνιστική, στις οποίες οι αθλητές καλούνται να αγωνιστούν και στις δύο. Οι αθλητές οι οποίοι έχουν μάθει να ενεργοποιούν το βιολογικό τους ρολόι νωρίτερα το πρωί, μπορούν να αποδώσουν καλύτερα σε αυτές τις συνθήκες. 
 
>Επιπλέον οι σημαντικότεροι αγώνες των αθλητών μας μέσα την χρονιά (πανελλήνιο, πρωτάθλημα, χειμερινό πρωτάθλημα, κατά περιπτώσεις διεθνείς αγώνες όπως το meeting Acropolis ή το Παγκόσμιο Κύπελλο), απαιτούν σε ένα πρόγραμμα 3 ή 4 ημερών πρωινές κούρσες όπου στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να είναι και οι μοναδικές τους, λόγω προκριματικών. 
 
>Ο προγραμματισμός, η πειθαρχία στον προγραμματισμό και η ευσυνειδησία του αθλητή/τριας, επιτρέπουν την διαχείριση και την ισορροπία μεταξύ των προπονήσεων, του σχολείου και της ξεκούρασης. Με γνώμονα την εμπειρία και την διαχείριση μεγάλων αθλητών πολλοί από τους οποίους μας έχουν ήδη επισκεφτεί στο κολυμβητήριο σας παρουσιάζουμε ορισμένους γενικούς κανόνες για την διαχείριση των πρωινών προπονήσεων:
 
>Οργανώνουμε την μελέτη των μαθημάτων μας όσο νωρίτερα γνωρίζουμε τις εργασίες μας. Ιδανικότερα διαμορφώνουμε τον χρόνο μελέτης μας μέσα στο σαββατοκύριακο. 
 
>Καταγράφουμε το εβδομαδιαίο πρόγραμμά μας σε έναν πίνακα, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες στις οποίες λαμβάνουμε μέρος μέσα στην εβδομάδα. Έτσι έχουμε μια καλύτερη εικόνα του προγράμματός μας. 
 
>Όπως οργανώνουμε το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων μας, έτσι πρέπει να λάβουμε μέριμνα και για τα γεύματά μας στις ημέρες των διπλών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα πλήρης ενεργειακά!
 
>Ενημερώνουμε το σχολείο και τους καθηγητές μας για την αθλητική μας δραστηριότητα, εφόσον το γνωρίζουν μπορεί να μας δώσουν λύση σε καθημερινά μας προβλήματα (π.χ. να έχουμε 10′ παραπάνω να τρώμε στο τελευταίο διάλειμμα ή σε πιθανή μας καθυστέρηση το πρωί). Εάν δεν το γνωρίζουν, σίγουρα δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην βοήθειά τους.
 
>Τακτοποιούμε τον σχολικό μας εξοπλισμό και τα snack μας από το βράδυ, έτσι ώστε το πρωί να έχουμε μόνο να μαζέψουμε τον κολυμβητικό μας εξοπλισμό ο οποίος ήταν απλωμένος για να στεγνώσει από το προηγούμενο βράδυ. 
 
>Μετά το σχολείο και εφόσον έχουμε ένα μικρό διάστημα για ξεκούραση πριν το φροντιστήριο ή την απογευματινή, καλό θα είναι να αποφύγουμε την χρήση του κινητού και να αφήσουμε τον οργανισμό να ηρεμίσει παίρνοντας ίσως έναν σύντομο ύπνο αναπλήρωσης (power Nap).
 
>Για οποιοδήποτε πρόβλημα κι αν αντιμετωπίζουμε απευθυνόμαστε στους προπονητές μας. Είναι μια νέα ρουτίνα στην οποία μπορούμε να βρούμε λύσεις, αρκεί να το ζητήσουμε!
 
Τέλος να είστε περήφανοι για το πρόγραμμα που ακολουθείτε και σας διαφοροποιεί από τους συνομηλίκους σας. Πέρα από τα σωματικά και αγωνιστικά οφέλη, σας γαλουχεί με αρετές οι οποίες θα είναι χρήσιμες για τα επόμενα χρόνια και στην δουλειά σας, καθώς θα είστε μαθημένοι να ξυπνάτε νωρίς, να οργανώνετε τον χρόνο σας, να προγραμματίζετε την μελέτη σας, να έχετε αυτοπειθαρχία και να κυνηγάτε τους στόχους και τα όνειρά σας καθημερινά!