Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

10 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Δεκάλογος του Καλού Μαθητή - Καλή σχολική χρονιά!

Η νέα σχολική περίοδος αρχίζει και πολλά ανεξερεύνητα μονοπάτια σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

 

Μια νέα χρονιά που μπορεί να κρύβει, νέες φιλίες, καινούρια γνώση καθώς και περισσότερες εμπειρίες μάθησης! Για να τα ανακαλύψουμε όλα αυτά όμως, οφείλουμε να είμαστε επιμελείς ως μαθητές και μαθήτριες και να οργανώσουμε σωστά το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα! 

 

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες συμβουλές διαχείρισης χρόνου, μαζί με έναν πίνακα εβδομαδιαίου προγραμματισμού, που μπορεί να σας βοηθήσει καλύτερα στην οργάνωσή σας!

 

 

Ποιό είναι είναι λοιπό το κλειδί της επιτυχημένης διαχείρισης χρόνου?

1. Στοχοθεσία
2. Σωστό κίνητρο
3. Σωστός Προγραμματισμός.

Κι όλα αυτά θα τα βρει στην πισίνα.


Και τι χρειάζεται να κάνετε;

Ας δούμε μερικές απλές τεχνικές:


➢ Αποτελέστε πρότυπο για τα παιδιά. Οι γονείς αποτελούμε πρότυπα μίμησης με τα οποία τα παιδιά ταυτίζονται υιοθετώντας τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας. Η εικόνα ενός γονέα αναβλητικού, που ποτέ δεν προλαβαίνει, χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης, διεκπεραιώνει τις δουλειές του την τελευταία στιγμή, τρέχει και αγχώνεται με το χρόνο (που ποτέ δεν έχει) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν ανάλογη συμπεριφορά.


➢ Μάθετε στα παιδιά να θέτουν προτεραιότητες και να τις ιεραρχούν. Βοηθήστε τα παιδιά να ορίσουν προτεραιότητες, εξηγήστε τους τη σημασία τους. Να τα ενθαρρύνετε να σκεφτούν τις επιλογές που έχουν για να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους.


➢ Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να κατανέμουν μια σύνθετη δουλειά σε μικρότερα μέρη. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μελέτη των παιδιών καθώς συμβάλλει στην
εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου. Κατανοώντας ότι κάθε δραστηριότητα αποτελείται από μικρότερες, η ολοκλήρωσή της μοιάζει ευκολότερα διαχειρίσιμη.


➢ Επιβραβεύστε τις προσπάθειες που κάνουν τα παιδιά ακόμα κι όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν ακριβώς αυτά που είχαν προγραμματίσει.


➢ Επιλέξτε τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πραγματικά ενδιαφέρουν τα παιδιά, χωρίς να τους αφαιρείτε την δυνατότητα να διαχειριστούν τον συχνά λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους
με βάση τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.


➢ Ακολουθήστε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής. Τα παιδιά τα χρειάζονται αυτά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν την επόμενη μέρα στις υποχρεώσεις τους.


Είναι χαρακτηριστικό πως στα πλαίσια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο άνθρωπος περισσότερο ελέγχεται από τον χρόνο, αντί να τον διαχειρίζεται κατάλληλα ο ίδιος. Αυτό όμως
είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει… Και μην φοβάστε την ρουτίνα. Φτιάξτε την όμορφη, δώστε της νόημα και απλά ακολουθήστε την! Και στο τέλος απολαύστε την!

Τέλος κλείνουμε με τον δεκάλογο του καλού μαθητή όπως συντάχθηκε από τους μαθητές τις τρίτης τάξης τους δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Κρήτης.

1)    Στη μάχη της γνώσης σαν πας,
τα όπλα σου μαζί να κουβαλάς.

2)    Προσέχουμε και συμμετέχουμε,
γνώσεις για να έχουμε.

3)    Στο μάθημα προσέχω,
χρόνο στο σπίτι για να έχω.

4)    Επανάληψη στο σπιτάκι,
οι γνώσεις όλες στο τσεπάκι.

5)    Μην αργείς σχολείο να πηγαίνεις,
με άγχος απέξω θα περιμένεις.

6)    – Που είναι , που είναι τα πράγματά μου;
– Βάλτα με τάξη για να τα βρεις.

7)    Τη γνώση να κυνηγάς,
τους βαθμούς να προσπερνάς.

8)    Συνεργάσου και θα δεις,
κερδισμένος πως θα βγεις!

9)    Τις απορίες μην τις αφήνεις,
πρέπει όλες να τις λύνεις.

Με τα λάθη μαθαίνεις,μια ζωή θα πετυχαίνεις.

10) Να θυμάσαι όπου και αν πας,
Με την ΑΓΑΠΗ πάντα θα νικάς!

 

weeklytimetable