Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

17 Σεπτεμβρίου 2024

Πίσω στα θρανία, πίσω και στις προπονήσεις, με τις κατάλληλες διατροφικές συμβουλές!

   Το ξέγνοιαστο καλοκαίρι τελείωσε και τα παιδιά και έφηβοι γυρνάνε πίσω στα θρανία! Πολλά από αυτά θα ξαναθυμηθούν τις προπονήσεις και την επαφή τους με το νερό. Μπορεί να είχαν μία επαφή διασκέδασης στη θάλασσα, ωστόσο ο επόμενος αθλητικός στόχος της νέας χρονιάς θα λάβει χώρα στην πισίνα! Οι όποιες διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού ήταν απολύτως γλυκιές και λογικές και μπορούν να διορθωθούν σχετικά εύκολα, με την κατάλληλη διατροφική καθοδήγηση από τον ειδικό κι από τους γονείς! Εφόσον είχαμε πολλούς διατροφικούς πειρασμούς το καλοκαίρι το ευχαριστηθήκαμε, άρα καιρός είναι να βελτιώσουμε πλέον αυτές τις καθημερινές συνήθειες για να έχουμε τα μέγιστα οφέλη.

 

8 βασικοί κανόνες διατροφής που καλό είναι να γνωρίζουν γονείς και παιδιά για τη νέα σχολική και αθλητική χρονιά
  1. Ξεκινάμε την ημέρα μας πάντα με ένα ισορροπημένο πρωινό για να ξυπνήσει ο μεταβολισμός και να έχουμε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρα (χυμός + τοστ, γάλα με δημητριακά ολικής ή με ψωμί ολικής, ταχίνι και μέλι)
  2. Στο σχολείο ανά 2-3 ώρες καταναλώνουμε υγιεινά σνακ για να διατηρούμαστε σε εγρήγορση (μπάρα δημητριακών ή παστέλι, χυμός + κουλούρι, φρούτο + ξηροί καρποί, ρυζόγαλο)
  3. Καταναλώνουμε ένα πλήρες μεσημεριανό γεύμα, πλούσιο σε υδατάνθρακες, με επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών και χαμηλό σε λιπαρά (κρέας + ρύζι ή πατάτα, μακαρόνια ολικής με κιμά, ψάρι + πατάτα), πάντα με την συνοδεία σαλάτας
  4. Ενδιάμεσα στις προπονήσεις ενυδατωνόμαστε με νερό, ηλεκτρολύτες, ιδανικά με παράλληλη πρόσληψη άμεσης ενέργειας από αθλητικό ποτό, φρούτο ή χυμό ή συμπλήρωμα υδατανθράκων
  5. Αμέσως μετά την προπόνηση καταναλώνουμε ένα σνακ για άμεση αποκατάσταση (συμπλήρωμα πρωτεΐνης με γάλα, μπάρα δημητριακών ή γιαούρτι με φρούτο)
  6. Καταναλώνουμε ένα πλήρες βραδινό γεύμα, 1.5-2 ώρες πριν τον ύπνο, για ολοκληρωμένη αποκατάσταση, ανάπλαση και ανάπτυξη κατά την διάρκεια του ύπνου
  7. Ελέγχουμε την υγεία του παιδιού ανά τακτικά χρονικά διαστήματα μέσα στον χρόνο, κάνοντας τις απαραίτητες αιματολογικές, βιοχημικές και ορμονικές εξετάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστούν συμπληρώματα διατροφής, υπό την σωστή καθοδήγηση (πολυβιταμίνες, Fe, B12, βιτ. D, Mg ή Ca)
  8. Φροντίζουμε να είμαστε όλη την ημέρα ενυδατωμένοι πίνοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό (η ενυδάτωση επιτυγχάνεται, επίσης, καταναλώνοντας γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά)

   Τόσο οι γονείς, όσο και οι προπονητές και οι εκπαιδευτικοί ασκούν σημαντική επιρροή στις διατροφικές επιλογές των παιδιών, πολλές φορές αποτελώντας πρότυπα προς μίμηση. Ας βοηθήσουμε, λοιπόν, όλοι μας να δώσουμε στους μικρούς μας μαθητές-αθλητές τα φώτα και τα απαραίτητα εφόδια για να έχουν μία ακόμα σπουδαία χρονιά!

 

Παναγιώτης Μητρογιάννης

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc