Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

26 Απριλίου 2023

Συμμετοχή σε Ομάδα Αθλητών και Ανάπτυξη Παιδιού

Συμμετοχή σε Ομάδα Αθλητών και Ανάπτυξη Παιδιού

Η κολύμβηση, αν και ατομικό άθλημα, δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να δουλέψουν σε ομάδες. Ποια είναι τα οφέλη της συμμετοχής του παιδιού σε μια ομάδα αθλητών; Οι περισσότεροι άνθρωποι, κάποια στιγμή στη ζωή τους συνήθως έχει τύχει να είναι μέρος μιας αθλητικής ομάδας ή στο πλαίσιο ενός ατομικού αθλήματος, όπως η κολύμβηση, να δουλεύουν σε ομάδες αθλητών.  Το να είναι κανείς μέλος μιας αθλητικής κοινότητας, έχει πολλαπλά οφέλη σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

 Ευεξία

 Ένα εμφανές όφελος του αθλητισμού είναι φυσικά η διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης και η ευεξία που αισθάνεται ο αθλητής. Πρώτα απ’ όλα η συμμετοχή σε ένα άθλημα είναι ευεργετική για την υγεία.

Συνέπεια & υπευθυνότητα

Όντας μέλος μιας αθλητικής ομάδας, ένα παιδί τείνει να δείχνει μεγαλύτερη συνέπεια, καθώς το καλό της ομάδας εξαρτάται από κάθε μέλος της ξεχωριστά. Η συνέπεια αυτή που καλλιεργεί το παιδί, δίνει το κατάλληλο  έδαφος για την ανάπτυξη της ομαδικότητας, του αισθήματος της ατομικής ευθύνης μέσα σε μια ομάδα.

Σεβασμός & αυτογνωσία

 Μια ομάδα εξ ορισμού αποτελείται από πολλά άτομα, τα οποία είναι φυσικό να χαρακτηρίζονται από διαφορές στις αντιλήψεις, αλλά και στα στοιχεία προσωπικότητάς τους. έτσι η συμμετοχή στην ομάδα μπορεί να ενισχύσει την υπομονή, την επιμονή, τον σεβασμό, αλλά και να διευκολύνει την αυτογνωσία των παιδιών. Επιπλέον, δίνεται συχνά η ευκαιρία να αναδειχθούν τα ταλέντα του κάθε μέλους.

Η συνεργασία και η συνύπαρξη με συναθλητές μπορεί να είναι πολύ διδακτική, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν πώς να σέβονται το ένα το άλλο και να δρουν με ανιδιοτέλεια και υπευθυνότητα. Αποκτούνται δηλαδή σημαντικές δεξιότητες ζωής.

Συναισθηματική ρύθμιση & αίσθημα ανήκειν

Εκτός των άλλων, η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα μπορεί να συμβάλλει και στην καλλιέργεια του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών.

Ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν πως η άσκηση μπορεί να ωφελήσει τα άτομα οδηγώντας σε άμεσα χαλάρωση, η οποία με τη σειρά της ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή τους.  Παράλληλα, αναπτύσσονται δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, ενισχύεται η δημιουργικότητα και η αυτοεκτίμηση των παιδιών.

Σημαντική είναι ακόμα η αίσθηση του ανήκειν σε μία κοινότητα, αυτή που αποτελείται από συναθλητές και προπονητές, η οποία μπορεί να είναι πηγή υποστήριξης.

Διαχείριση χρόνου

Ακόμα ένα όφελος για τα παιδιά είναι η ενίσχυση της ικανότητάς τους να διαχειρίζονται το χρόνο τους αποτελεσματικά. Η χρονική δέσμευση που είναι απαραίτητη για τους αθλητές, μπορεί να είναι ίση με αυτή μιας εργασίας πλήρους ωραρίου. Μάλιστα, σε ένα άρθρο της Fast Company, αναφέρεται πως αρκετοί εργοδότες προτιμούν να προσλαμβάνουν πρώην αθλητές, καθώς αποπνέουν εμπιστοσύνη, έχοντας μάθει να είναι μέλος μιας ομάδας από μικρή ηλικία.

Εργατικότητα – διαχείριση επιτυχίας και αποτυχίας

Άλλο ένα μάθημα που μπορεί κανείς να πάρει όντας αθλητής είναι πως η σκληρή δουλειά, τις περισσότερες φορές αποδίδει. Τα παιδιά βλέπουν μέσα από τη συμμετοχή τους σε ένα άθλημα, αλλά και παρατηρώντας τους συναθλητές τους, πως με συνέπεια, προσπάθεια και εργατικότητα, μπορεί κανείς να επιτύχει! Την ίδια στιγμή, διδάσκονται πώς μπορούν να διαχειρίζονται τις ενδεχόμενες αποτυχίες τους, πώς να διαχειρίζονται τη ματαίωση και συνηθίζουν στην εναλλαγή συναισθημάτων της επιτυχίας και της αποτυχίας, που είναι αναμενόμενη στον αθλητισμό.

Τέλος, η συμμετοχή σε μία αθλητική ομάδα μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να είναι περισσότερο προετοιμασμένα για τη ζωή και να είναι καλύτερα μέλη της κοινωνίας, έχοντας διδαχθεί την φιλαλληλία και τη συνεργατικότητα.

 

Ειρήνη Καρακασίδου, MSc, PhD

Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος