Ναυτικός Όμιλος Κορίνθου

9 Οκτωβρίου 2022

Διαχείριση χρόνου: Μία δεξιότητα που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε

Η διαχείριση χρόνου αποτελεί για πολλούς γονείς μία δυσκολία μέσα στην καθημερινότητα τους, η οποία φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη όταν ξεκινάει η σχολική χρονιά.

Οπότε με την έναρξη κάθε σχολικού έτους, μετά από τις ξέγνοιασες μέρες των διακοπών μακριά από υποχρεώσεις και ρουτίνα, εμφανίζεται η αγωνία για τον αν θα προλάβουμε όλα αυτά που έχουμε βάλει στο πρόγραμμα μας. Οι υποχρεώσεις των παιδιών φαντάζουν δύσβατο μονοπάτι και καμία φορά βουνό κι όλη αυτή η ανησυχία πολλές φορές οδηγεί σε εγκατάλειψη ή παραμέληση υποχρεώσεων ή δραστηριοτήτων.

 

Πως θα μπορούσαμε λοιπόν να μειώσουμε αυτή την ανησυχία και να εκπαιδευτούμε σε μία πολύ χρήσιμη δεξιότητα ζωής, την διαχείριση του χρόνου;

Αρχικά θα ξεκινήσω με λίγα λόγια απενοχοποίησης… Το να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο σου δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ειδικά στην εποχή που ζούμε όπου οι υποχρεώσεις όλων των μελών της οικογένειας είναι τόσες πολλές που χρειάζεται να παίξεις Tetris-και μάλιστα να είσαι από τους καλούς παίχτες- για να μπορέσεις να τα χωρέσεις όλα, όμορφα και τακτοποιημένα! Παρόλα αυτά είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την αλήθεια ότι τα παιδιά σήμερα εργάζονται πολύ σκληρά, αφού το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο και όλη την υπόλοιπη μέρα την αφιερώνουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες και στην μελέτη των μαθημάτων τους. Ένας μεγάλος αριθμός

παιδιών δυσκολεύονται να ανταποκριθούν επαρκώς στις αυξημένες σχολικές και εξωσχολικές υποχρεώσεις τους και κάθε μέρα δίνουν μάχη με τον χρόνο. Ο μειωμένος χρόνος ξεκούρασης, το αυξημένο άγχος και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου αποτελούν μόνο ένα μέρος των επιπτώσεων της κακής διαχείρισης του χρόνου που, κατά κανόνα, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αρνητικά αποτελέσματα και στην ανάπτυξη του παιδιού. Η σωστή διαχείριση του χρόνου συμβάλλει στην μείωση του άγχους και μας κάνει αξιόπιστους απέναντι στους άλλους.

Σύμφωνα με διάφορες έρευνες, τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται το χρόνο τους από μικρή ηλικία τείνουν να έχουν περισσότερες σχολικές και ακαδημαϊκές επιτυχίες, καθώς και να είναι πιο επιτυχημένοι επαγγελματίες αργότερα. Η διαχείριση χρόνου είναι μια δεξιότητα η οποία μπορεί να διδαχθεί και όσο πιο νωρίς γίνει αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα μάθει το παιδί να λειτουργεί υπεύθυνα και ανεξάρτητα, αποκτώντας αυτονομία και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

Ως γονείς αθλητών και μάλιστα κολυμβητών χρειάζεται να σας πω ότι έχετε ένα πολύ σημαντικό σύμμαχο στην διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών σας στη διαχείριση του χρόνου τους… κι αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την κολύμβηση!

 

Ποιό είναι είναι λοιπό το κλειδί της επιτυχημένης διαχείρισης χρόνου?

1. Στοχοθεσία
2. Σωστό κίνητρο
3. Σωστός Προγραμματισμός.

Κι όλα αυτά θα τα βρει στην πισίνα.


Και τι χρειάζεται να κάνετε;

Ας δούμε μερικές απλές τεχνικές:


Αποτελέστε πρότυπο για τα παιδιά. Οι γονείς αποτελούμε πρότυπα μίμησης με τα οποία τα παιδιά ταυτίζονται υιοθετώντας τις συνήθειες και τις συμπεριφορές μας. Η εικόνα ενός γονέα αναβλητικού, που ποτέ δεν προλαβαίνει, χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης, διεκπεραιώνει τις δουλειές του την τελευταία στιγμή, τρέχει και αγχώνεται με το χρόνο (που ποτέ δεν έχει) είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσουν τα παιδιά να υιοθετήσουν ανάλογη συμπεριφορά.


Μάθετε στα παιδιά να θέτουν προτεραιότητες και να τις ιεραρχούν. Βοηθήστε τα παιδιά να ορίσουν προτεραιότητες, εξηγήστε τους τη σημασία τους. Να τα ενθαρρύνετε να σκεφτούν τις επιλογές που έχουν για να διαχειριστούν καλύτερα τον χρόνο τους.


Βοηθήστε τα παιδιά να μάθουν να κατανέμουν μια σύνθετη δουλειά σε μικρότερα μέρη. Η τεχνική αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την μελέτη των παιδιών καθώς συμβάλλει στην
εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου. Κατανοώντας ότι κάθε δραστηριότητα αποτελείται από μικρότερες, η ολοκλήρωσή της μοιάζει ευκολότερα διαχειρίσιμη.


Επιβραβεύστε τις προσπάθειες που κάνουν τα παιδιά ακόμα κι όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν ακριβώς αυτά που είχαν προγραμματίσει.


Επιλέξτε τις εξωσχολικές δραστηριότητες που πραγματικά ενδιαφέρουν τα παιδιά, χωρίς να τους αφαιρείτε την δυνατότητα να διαχειριστούν τον συχνά λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους
με βάση τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες.


Ακολουθήστε σταθερό πρόγραμμα ύπνου και διατροφής. Τα παιδιά τα χρειάζονται αυτά για να μπορέσουν να ανταποκριθούν την επόμενη μέρα στις υποχρεώσεις τους.


Είναι χαρακτηριστικό πως στα πλαίσια του σύγχρονου τρόπου ζωής, ο άνθρωπος περισσότερο ελέγχεται από τον χρόνο, αντί να τον διαχειρίζεται κατάλληλα ο ίδιος. Αυτό όμως
είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει… Και μην φοβάστε την ρουτίνα. Φτιάξτε την όμορφη, δώστε της νόημα και απλά ακολουθήστε την! Και στο τέλος απολαύστε την!

 

 
Καρακασίδου Ειρήνη

Συνεργαζόμενο Επιστημονικό Προσωπικό στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (Πρόγραμμα ΕΣΠΑ).